2012 m. sausio 18 d., trečiadienis

The Invisible Man (1933)

Nematomas žmogus pastatytas pagal Herberto Džordžo Velso novelę tokiu pačiu pavadinimu. Orginaliai nematomo žmogaus vaidmuo turėjo atitekti Borisui Karlofui, tačiau filmo režisierius Džeimsas Veilas norėjo intelektualesnį balsą turinčio aktoriaus, ir visai per atsitiktinumą kitame kambaryje (ten buvo žiūrimas filmas) išgirdęs Claudo Reinso balsą, iš karto nusprendė pasiūlyti jam vaidmenį, Reinsas sutiko. Praejus kuriam laikui nuo filmo premjeros, Claudas nusprendė nueiti į kiną pažiūrėti to pačio nematomo žmogaus, priėjas prie kasos ir paprašęs bilieto, iš karto buvo atpažintas kasininkės, šis nutikimas užtarnavo aktoriui vieta top 10-yje įsimintiniausių kino balsų.

Mokslininkas sugebėjas pasiversti nematomu, dingsta iš savo gyvenamosios vietos siekdamas rasti priešnuodį ir ištaisyti savo klaidą. Susirūpinę namiškiai svarsto kas galėjo nutikti, atradę keletą užuominų supranta jog mokslininkas eksperimentavo su gėle atimančia pigmentą iš kitų augalų. Su laiku paaiškėja jog gėlės ekstraktas turi šalutinį poveikį, protaujančius organizmus ekstraktas pamažu verčia į neapykanta vedamus bepročius.

Dar vienas mano topų, taip jau nutinka, kad filmai pastatyti mano mėgstamų režisierių pagal mano mėgstamų rašytojų kūrinius, man visada yra puikūs. Atsimenu kai žiūrėjau filmą pirmą kartą, tai net žandikaulis atvėpo, ne dėl nepriekaištingos vaidybos, ir tikrai ne dėl eilinio garso takelio, o dėl efektų. Gal 5 minutės į filmą, ir pamatai jog nematomas žmogus iš tikrųjų yra nematomas, ir ne šiaip kad daiktai patys juda ar kažkas šneka o nieko nematyti, čia panaudoti efektai naudojami dar ir šiomis dienomis. Kokių tik linksmybių čia nepamatysi, vieni marškiniai laksto, dviratis pats važiuoja, bintas apvyniotas aplink nieką puikiausiai laikosi savo vietoje, ir panašiai, o kai žinai kad tai iš tikrųjų atlikta aktoriaus efektas dar geresnis.

Nuostabus filmas, rodantis mechaninių efektų pavyzdį šiuolaikiniam kinui. Sukarpytas dalimis jis čia, būtina pamatyti kievienam!


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Paieška