2012 m. vasario 7 d., antradienis

Phantom of the Opera (1925)

1925-ųjų operos fantomas, tai antroji Gastono Leraukso novelės adaptacija, pirmoji pastatyta 1916-aisiai laikoma dingusia. Ši versija buvo perfilmuota, perkarpyta ir kitaip keista daugybę kartų, tačiau kritikų nuomone geriausias rezultatas buvo pasiektas 1929-ųjų perleidime, kurioje kelios scenos buvo padarytos spalvotos, bei pridėtas garso takelis, būtent šią versiją man ir teko išvysti. Dalis operos vis dar stovi šiomis dienomis, tai yra istoriškai seniausia kino dekoracija skirta fimuoti iš vidaus, sklando gandai kad ją bandyta nugriauti, tačiau darbai buvo nutraukti dėl didelio nelaimingų atsitikimų skaičiaus, darbuotojai tikino, jog tai operos fantomą vaidinusio Lono Čeinio vaiduoklio darbas (DAMN kaip norėčiau, kad tai būtų tiesa). Fantomo makiažą sukūrė pats aktorius, o kad akys atrodytų šiurpiau ant jų jis užsitepdavo kiaušinio baltymo. 2008-aisiais filmas buvo rodomas kino teatre akomponuojant Los Andželo simfoniniam orkestrui.

Savininkus, lankytojus, bei darbuotojus gąsdinantis fantomas, įsimyli jauną operos solistę, ir yra pasiruošęs bet kokiais būdais užkariauti jos širdį.

Sėsdamas žiūrėti, buvau nusiteikęs gan skeptiškai, tikėjausi romantinio filmo su užuominomis į siaubą, bet ojojoj kaip aš klydau. Nors, nekalbant apie galingas masines scenas, filmas iš pirmos pažiūros niekuo neišsiskiria, taip tikrai nėra, čia sukuriama labai neįprasta nuotaika, žiūrint jautiesi taip sutapatinamas su pagrindiniu veikėju, kad pats jautiesi izoliuotas ir atstumtas, ir jau kaip pradedi apsiprasti su šia nuotaika, iš karto kerta kitos problemos. Dar vienas svarbus paminėti dalykas, yra žiaurumas, neteko skaityti novelės nežinau kaip ten, bet čia jis tikrai stebinantis, žinant tylujį kiną, yra nenuostabu kai nepamatai žmogžudysčių ar atvirų smuto scenų, bet kai susiduri su psicholiginiu ir fiziniu kankinimu tai atrodo dar baisiau. Garso takelis pridėtas 1929-ųjų metų versijoje toks įspūdingas, jog buvo panaudotas ir keliuose kituose filmuose, aktorių darbas geras, o efektai kurių čia nedaug nepriekaištingi.

Geras nuotykis, į kurį įsisukus bus tikrai sunku atsiplėšti. Na ir dar pasigirsiu, jog šitas mano postas kaip ir visi eisiantys po, keliauja į www.siaubas.lt puslapį.


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Paieška