2012 m. birželio 28 d., ketvirtadienis

Baskervilių Šuo (Arthur Conan Doyle) (1902)

"Baskevilių Šuo" - populiariausias anglų rašytojo A. Konano Doilio (1859 - 1930) romanas, nepaprasta siužeto įtampa nuo pirmųjų puslapių prikaustantis skaitytojo dėmesį. Piktosios jėgos jau keletą šimtmečių persekioja Barkervilių giminę, kol pagaliau prieš baisųjį pragaro šunį stoja nemirtingasis Šerlokas Holmsas. Knygoje neatskiriamai susipina mintis ir veiksmas, tai, kas demoniška, ir tai, kas žemiška.

Knygos aprašymas, viską pasako, pradėjus skaityti, iš karto dėmesį patraukia pragaro šuns legenda, ir tikrai norisi išsiaiškinti kokią paslaptį jis slepia. Besekant Votsono pėdomis, istorija pilnėja mistiškų įvykių, ir vos paaiškėja vienas, iš karto atsiranda kitas, taigi prikaustytas lieki visą laiką. Galiausiai pats šuo, nors skaityti apie jį, tenka nedaug, įspūdis gana geras, kiekvieną kartą girdėdamas istoriją apie jį, bandai suprasti šio padaro kilmę, ir kokį iš tikrųjų pavojų jis gali kelti.

Tai pirmoji ekranizuota Šerloko Holmso istorija, ir vienintelė, ankstyvąjame kine, kuri drįsta save vadinti siaubo (su tuo aš nesiginčiju). Taip, kad kine šis kūrinys tikrai neliko užmirštas, iki 1960-ųjų pastatyta net 10 jo versijų, iš kurių galima pabrėžti šešių dalių vokiečių ekranizaciją, Twentieth Century Fox versiją (1939), bei Hammer studijos (1959) versiją, aš tikrai pasistengsiu peržvelgti visas, prie kurių pasiseks prikišti nagus, nes labai noriu pamatyti pragaro šunį, alsuojantį liepsnomis ir dideliais šuoliais besivejantį savo aukas!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Paieška