2012 m. gegužės 17 d., ketvirtadienis

Golemas (Gustav Meyrink) (1914)

Gustavo Meyrinko Golemas - siaubo ir mistinės literatūros klasika, įkvėpusi daugybę XX a. literatūros ir kino kūrėjų. Pagrindinio veikėjo ligotai sąmonei senovės baidyklė Golemas ir paslaptingieji Kabalos mokslai tampa keliu į pagijimą, laimę ir ramybę.
Vos pradėjus skaityti knygą, iškart jaučiama stipri atmosfera, tamsios, purvinos gatvės, prasta gyvenimo kokybė, herojaus neapykanta aplinkiniams bei stiprus vidinis konfliktas - visa tai seka mus kiekviename knygos puslapyje. Perskaičius keletą skyrių, prasideda pirmosios užuominos į mistiką, legendos apie golemą, kabalą ir neegzistuojančias vietas. Visa tai priveda prie tikrai malonaus skaitymo. Gaila, bet golemas kaip monstras čia nenupasakojamas - jis labiau mistinė būtybė - visgi dažnai jautiesi, jog jis kažkur šalia. Dažnas sapnų ir realybės persipynimas dar labiau pagyvina herojaus nuotykį ir kartais net primena Hovardo Filipo Lavkrafto kūrinius. Knygos apimtis nedidelė, manau, skaitant vidutinišku greičiu, užtektų 4 valandų ją visą perskaityti. Neseniai perleista, knygynuose ji kainuoja apie 15 litų.

Knyga sulaukė net dviejų ekranizacijų - vokiečių (1915) ir prancūzų (1936). 1914-ųjų versija, turi dar du tęsinius. Visa trilogija kurta to pačio režisieriaus Polo Vergernerio (visuose filmuose jis atliko ir Golemo vaidmenį). Pirmoji The Golem (1915) ir antroji The Golem and the Dancing Girl (1917), yra prarastos, nors 2007-aisiais buvo rastas nedidelis pirmosios 1914-ųjų versijos juostos likutis, taigi maždaug 4 minutės filmo buvo restauruotos. Išlikusias, trilogijos trečiąją dalį ir 1936-ųjų versijas, plačiau apžvelgsiu atskirai.

Pabaigai - tos kelios, pirmosios dalies, išlikusios minutės.


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Paieška