2011 m. gruodžio 29 d., ketvirtadienis

Frankenstein (1910)

Pradėsiu nuo faktų. 1910 metų Frankenšteinas, dažniau vadinamas Edisono Frankenšteinu, buvo pirmoji Mary Shelley novelės adaptacija.Ilgai šis filmas buvo laikomas prarastu, kol maždaug aštuntojo dešimtmečio viduryje, buvo pranešta apie kopijos egzistavimą, nuo tada filmą pradėjo leisti įvairiausiais formatais net iki šių dienų. Dar vienas labai įdomus dalykas yra tai, jog šis filmas yra vienintelė egzistuojanti adaptacija kurioje (kaip ir novelėje) monstras sukuriamas iš įvairių nuovirų ir skeleto, o ne iš atskirų kūno dalių. Orginali filmo versija buvo maždaug 16 minučių trukmės, viso jo išsaugoti nepavyko, įvairios kopijos variruoja nuo 12 iki 15 minučių, pavyzdžiui mano turima kopija trunka 12:40.

Filmas iš tiesų puikus, siužetą turbut kiekvienas daugiau ar mažiau žino, daktaras Viktoras Frankenšteinas siekia sukurti žmogų, tačiau eksperimentas nepasiseka, ir daktaras sukuria monstrą. Pats monstro atsiradimas filme turbūt idomiausias dalykas, puikus mechaniniai efektai kuriuos matome ir siuolaikiniuose filmuose, nors sukurta būtybė (kurią matome ant viršelio) atrodo kaip apdriskes benamis, tai atperkama puikia vaidyba. Monstro vaidyba filme tokia puiki, kad nustelbia kitus aktorius, ir padaro filma is tiesų šiurpiu. Pabaigoje taipogi panaudojamas dar vienas puikus efektas, kurio aš nelabai perprantu. Garso takelis tai pat puikus, nors nežinau ar orginalus ar sukurtas perleidžiant.

Atrodo dar tiek daug nepasakyta, bet manau pradžiai užteks. Overall puikus filmas prie arbatos ar kavos puodelio. Taip kad spaudziat linką ir nepagailit keleto minučių siaubo klasikai pradėjusiai rašyti istorija :)

1 komentaras:

Paieška