2012 m. balandžio 1 d., sekmadienis

White Zombie (1932)

1932-ųjų "Baltasis Zombis", kuris buvo laikomas prarastu iki 1960-ųjų, yra pirmasis pilnametražis zombių filmas. Filmo autoriams buvo iškelta byla manant, jog filmo idėją jie pasisavino iš tais pačiais metais pasirodžiusio spektaklio "Zombie", tačiau byla buvo laimėta. Pasak pagrindinį vaidmenį atlikusio Bela Lugosi draugų, aktorius visada gailėjosi sutikęs atlikti vaidemį vos už 800 dolerių. Filmą nufilmuoti tetruko 11 dienų. Atlikėjo Rob Zombie pirmoji grupė "White Zombie" buvo pavadinta būtent šio filmo garbei.

Jauna pora gauna pasiūlymą pigiai susituokti prašmatnioje pilyje, tačiau pasiūlymą pateikęs turtuolis turi piktesnių kėslų - jis tikisi įkalbėti nuotaką pabėgti su juo. Po nepasisekusių bandymų ir vestuvių, turtuolis nusprendžia griebtis paskutinio šiaudo pasitelkdamas vudu pagalbą.

Pasak filmo istorijos, kritikai jį vertino neigiamai, tačiau pasisekimą tarp publikos jis turėjo didelį, neišimtis ir aš. Filmas pasiūlo tikrai originalią ir iki šiol nematytą idėją, kuri gerai apgalvota ir puikiai išpildyta. Viskas pateikiama labai paprastai ir aiškiai, o žiūrovą prikrausto beveik nuolatinė šiurpuliukų dozė. Siaubą filme norisi išskirti į dvi dalis: pirmą - estetinę. Ji dominuoja didesniąją filmo dalį ir, atrodo, seka tave kad ir kur bepasisuksi. Vietomis tikrai nemalonu žiūrėti tik pačio tavęs matomą nekaltųjų kančią ar piktadarių triumfą. Antrą - tiesioginę (tą, prie kurios mes pratę). Čia, kaip ir daugelyje filmų, ji stipriausia filmo pabaigoje, bet jai prasidejus jautiesi pačiuptas nepasiruosęs, o tai sukelia gana gerą efektą. Na, ir paskutinis svarbus dalykas yra atmosfera. Čia ji tikrai nuostabi, atrodo, kad kūrėjai įdėmiai perskaitė siaubo filmų vadovėlį ir pasistengė atlikti viską taip, kaip parašyta. Na, o rezultatas, kaip minėjau, nuostabus.

Gera vaidyba pasižymi tikrai ne visi, bet tai ištaiso Bela Lugosi. Mano manymu, tai vienas geriausių jo atliktų vaidmenų. Garso takelis klasikinis ir jo čia labai mažai, bet kadangi jis vietoje ir laiku, puikiai prisideda prie filmo atmosferos. Efektų vos keli, atlikti gerai.

Vienas geriau pasisekusių independent filmų, pralenkiantis daugelį didesniųjų kompanijų klasikinių kūrinių.


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Paieška