2012 m. balandžio 14 d., šeštadienis

Nosferatu (1922)

"Nosferatu" buvo pirmoji Bremo Stokerio "Drakulos" adaptacija kine, tačiau kadangi filmo kūrėjai neturėjo leidimo jos kurti, jiems teko pakeisti keletą vardų. Vampyras čia vadinamas Nosferatu, o grafas Drakula pervadintas į grafą Orloką. Taigi, nors kūrėjai ir bandė kažkaip nutolinti filmą nuo orginalios istorijos, be teismų jie neapsiėjo, todėl po keletos posėdžių buvo nuspręsta sunaikinti visas egzistuojačias kopijas Anglijoje. Kitose šalyse kopijos liko nepaliestos. Švedijoje manant, jog filmas per daug baisus, jis buvo uždraustas net iki 1972-ųjų. Didesnioji dalis filme matomų kaimelių pastatų vis dar yra likę.

Dabar apie patį Nosferatu. Jo vaidmenį atlieka Maksas Šreckas, kuris filmo režisieriui Frederikui V. Murnau realybėje atrodė toks šlykstus, jog makiažui jis nusprendė panaudoti tik smailas ausis ir dantų protezus. Nosferatu filme rodomas tik apie 9 minutes, tačiau filme to pilnai pakanka (per tą laika jis sumirksi tik vieną kartą). Grįžtant prie neleistino kopijavimo, novelėje vampyras miršta nušvitus pirmiesiems saulės spinduliam., Murnau, vėl siekdamas kažką pakeisti, pasakoja, jog Nosferatu miršta sugiedojus pirmiesiems gaidžiams.

Grafas Orlokas ruošiasi pirkti pilį nedideliame kaimelyje. Jaunas nekilnojamo turto agentas yra siunčiamas į Transilvaniją sutvarkyti visų dokumentų. Bėgant laikui, jo kelionę bei viešnagę ima sekti keisti ir nepaaiškinami įvykiai.

Šis filmas neabejotinai yra populiariausias savo sferoje. Daugeliui teko su juo susidurti - ir tikrai puikiai atsimenu, jog tai ir mano pirmasis matytas tylusis siaubo filmas. Nežinau kaip jis buvo pasirinktas, bet drąsiai galiu sakyti - pasirinkimas geras! Kitaip nei daugelis to meto kūrinių, šis filmas nesikoncentruoja į vieną aplinką ir vos du ar tris veikėjus, bet pasakoja labai ilgą ir platų pasakojimą, į kurį įtraukiama itin daug įvykių, įvairių vietovių bei skirtingų veikėjų. Būtent tas visas (mano turimos 1994-aisiais atstatytos versijos) 84 minutes filmas išlieka šviežus, įdomus ir labai šiurpus.

Vaidyba tobula, garso takelis (jų yra labai daug, o originalus jau nebeegzistuoja) mano versijoje - labai nuostabus. Atrodo, lyg jis varijuoja free jazz, experimental rock terpėje. Efektų nėra.

Puikus kūrinys, savo pastatymu prilygstantis bet kuriam šiuolaikiniam filmui.


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Paieška