2012 m. balandžio 17 d., antradienis

Frankenstein Meets the Wolf Man (1943)

"Frankenšteinas susitinka su Vilkažmogiu" yra pirmasis iš kitų filmų jau pažįstamų monstrų susidūrimas viename filme. Prieš 12 metų aktorius Bela Lugosi atsisakė vaidinti pirmąjame Frankenšteine, nes montras neturėjo jokių eilučių. Šiame filme aktorius vaidinti sutiko. Originaliai monstras turėjo apie 5 minutes dialogų, tačiau paskutinėje filmo versijoje jie buvo pašalinti.

Dabar apie abu monstrus atskirai. Lono Čainio atliekamas Vilkažmogis, lyginant su pirmąja dalimi, čia daug įspūdingesnis. Panašu, jog jis buvo gerai apgalvotas ir sukurtas kaip galutinis produktas. Vilkažmogis transformuojasi tik per pilnatį, o jo transformacijos atrodo itin tikroviškai ir įspūdingai. Ieškodamas aukų jis šuoliuoja ant įvairių daiktų, kad galėtų geriau apžvelgti jį supančią aplinką (tų vilkiškų šuolių aš labai pasigedau pirmoje dalyje). Taigi Vilkažmogis savo paskutiniame filme yra savo "monstriškumo" žydėjime. Na, o Bela Lugosi atliekamas Frankensteinas čia siaubingas. Žiūrint atrodo, jog Lugosi nesuprato, kokį vaidmenį jam reikia atlikti. Mano manymu, dėl to yra kaltas Lugosi įprotis vaidinti veidu. Matyti monstrą, perteikiantį emocijas ne veiksmais, yra labai keista. Dar vienas reikalaujantis paminejimo dalykas yra monstro eisena. Prieš tai ėjusiame filme "Frankenšteino Vaiduoklis" jam yra implantuojamos aklo Ygorio smegenys. Tai jam sukelia šalutinį poveikį - matyti jis gali, tačiau vaikšto rankas ištiesęs į priekį, tarsi lunatikas.

Lorencas Talbotas ieško būdų išgyti nuo likantropijos. Jo paieškos nuveda jį į daktaro Frankenšteino pilį.

Tikrai puikai atliktas filmas, viskas rutuliojama aiškiai, ir detaliai - tai priverčia nuolatos laukti tolimesnių įvykių. Įpusėjus filmui mes jau turime pagrindinių veikėjų komandą: tai Lorencas Talbotas, Elsa Frankenštein, daktaras Frankas Maneringas, čigonė Maleva ir, aišku, monstras (filmo pavadinimas gali būti klaidinantis, nes daktaro Frankenšteino filme nėra). Kiekvienas kažkuo svarbus istorijai ir lygiai įdomus žiūrovui. Taigi kai atrodo, kad viskas jau sudėta į vietas ir belieka tik laukti pabaigos šou, tave nepasiruošusį užpuola įvykių lavina. Tada supranti, jog filmo vos kelios minutės ir pradedi galvoti, kaip viskas į ką filmas ėjo sutilps į tiek mažai laiko. Viskas pralekia taip greitai, kad atrodo kūrėjai kažkur labai skubėjo ir pritrūko laiko nufilmuoti dar kokias 10 minučių filmo.

Vaidyba gera, neskaitant Bela Lugosi fiasko. Garso takelis neypatingas, o efektai nuostabūs - jiems prireikė netgi kaskadininkų.

Gera ir įdomi istorija, kuriai trūksta tik keleto minučių pabaigos.




Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Paieška