2012 m. sausio 14 d., šeštadienis

Maciste in Hell (1925)

Maciste Pragare, laikomas vienas pirmųjų ir vienas geriausiai pasisekusių, nuotykių herojų filmų, kaip Heraklis ar Sinbadas. Čia yra ir tiesos siekiantis stipruolis, ir blogio sėklą sėjantis blogietis, ir ištvikusios vilioklės siekiančios suvedžioti.

Maciste moralės normų nuoširdžiai besilaikantis galiūnas, labai siutina pragaro valdovus. Velniai atvyksta į žemę ir visaip bando įkalbėti jį prisijungti prie pragaro pusės, Maciste aišku nesukdamas galvos atsisakinėja, bet per apgaulę vis dėlto patenka pragaran, čia ir prasideda visa istorija, kaip Maciste bando grįžti į savo pasaulį.

Krūvos velnių ir didžiulės pragaro dekoracijos, tai tikriausiai yra geriausias filmo apibūdinimas. Labai mėgstu filmus tokiais konkrečiais pavadinimais, nes iš karto aišku, kad matysi tai kas parašyta, ir viskas bus gryna, velniai atrodys kaip velniai, lava, dervos katilai, ir liepsnos, lydės kiekviena pragaro kadrą. Taigi sėsdamas žiūrėti šį kūrinį iš karto buvau teigiamai nusiteikęs, ir neveltui, viskas ką jau paminėjau čia yra ir dar daugiau. Tikra atgaiva matyti didžiulį pragaro setą su gal kokia 50 ar daugiau ilgauodegių vienoje kovos scenoje. Efektai liejasi per kraštus velniai pameta galvas, pagriebti už uodegos sukami ore ir sviedžiami į kitus, iki pusės prasmenga žemėje (šitas kaip ir keli kiti efektai, yra paimti iš iliustratoriaus Gustavo Dorės), galiu pasakot ir pasakot kaip gražiai pinčukai, liuciferis ar kiti požemio valdovai čia atrodo, bet užteks. Dar keli dalykai kuriuos būtina paminėti yra sukubos bandančios suvilioti Maciste, sakoma kad Alfredo Hitčkoko filme Psichopatas pirmą karta parodoma labai apsinuoginusi moteris (t.y. su maudymuku), čia mano manymu sukubos apsinuoginusios dar labiau Kitas svarbus (bent man) dalykas tai pragaro lėktuvas, kas yra pragaro lėktuvas ogi tai liepsnomis besispjaudantis drakonas, detaliai išdirbtas puikiai valdomas, įspūdį paliekantis ir filmą pagyvinantis dalykas. Nors garso takelis, ir vaidyba nieko naujo nepasiūlo filmas yra įspūdingas ir labai įtraukiantis.

Filmas vertas keletos peržiūrų, nes neabejotinai kiekviena kartą kažkur kampe pamatysite prieš tai nepastebetą detalę, ar suprasite dar vieną paslėptą žinute. Sėskit ir žiūrėkit, ir vėl radau pilną jį internete.


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Paieška