2012 m. sausio 15 d., sekmadienis

Island of lost Souls (1932)

Prarastų sielų sala, pastatyta pagal 1896 metų Herberto Džordžo Velso novelę Daktaro Moro Sala. 1933 metais dėl žiaurumo prieš gyvūnus užuominas filmas buvo uždraustas, po to sekė dar dvi komisijos peržiūros su tokiu pačiu nuosprendžiu, kol 1958-aisiais filmas galiausiai praėjo cenzūros komisiją. Bela Lugosi už vaidinimą filme buvo sumokėta mažiausiai iš visų aktorių, jis sutiko vaidinti tik dėl finansinių sunkumų. Kaip matote iš viršelio vienas iš kreditų yra The Panther Woman (labai tikiuosi kad tais laikais žiūrovai tuo tikėjo, nes aš sugebu save apgauti, kas teikia tik dar didenį džiaugsmą žiūrint filmą). Keisti gyvūnų klyksmai buvo sukurti įrašant įvairias kalbas, bei gyvūnų riksmus, tada sudedant juos į vieną ir grojant atbulai, šiš efektas žiūrovams salėse sukeldavo pykinimą. Aktorius Čarlzas Laugtonas vaidinęs daktarą Morą po filmavimo paskėlbė niekada daugiau negalėsiąs eiti į zoologijos sodą.

Žmogus patekęs į laivo katastrofą, išgelbėjamas kito laivo įgulos. Šis kaip paaiškėja vyksta į paslaptingą salą, ten gabenamas krovinys tai pat keistokas, plėšrūnai, šunys, ir kitokie gyviai. Atvykus salon dėl konflikto su laivo kapitonu, išgelbėtasis paliekamas saloje.

Vienas mano topų, kurį žiūrint visada išspaudžiu šypseną. Filmas taip įtraukia, kad net norėdamas nepabėgtum, atrodo kiekviena minutė žada kažką naujo ir įdomaus. Žiūrėdamas jauti jog filmas visada kažką nuo tavęs slepia, ir vos tai paaiškėja atsiranda naujų paslapčių, dėl šios priežasties tos 71 minutės bėgte prabėga. Viskas atlikta su tokia precizija, kad prikibti nėra prie ko, galima tik girti. Vaidyba visų iki vieno aukščiausio lygio, grimas ir dekoracijos taipat. Garso takelio nėra, bet tai netrukdo.

Puikus filmas kurį rekomenduoju visiems. Žiūrėkit ir megaukitės! (ĮSPEJMAS: čia įdėtas treileris su daugybe spoilerių)


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Paieška